dilluns, 21 d’abril del 2008

Qui manaria el mestre Tàrrega composar aquesta música

Per començar, un vídeo per poder saber de què estem parlant (esperar almenys fins al segon 15):



Ja fa uns anys que, per sort, tinc l'oportunitat d'assistir regularment a concerts al Palau de la Música de València. Són concerts que formen part de la temporada d'abonament i la talla de les agrupacions que van fan que moltes vegades l'aforament estiga totalment complet.

Tot i que, en general, el públic que sol assistir a aquest tipus d'esdeveniments sol ser "educat" i respectuós amb els músics i la resta dels assistents, encara no he aconseguit anar a cap concert en què no haja sonat al menys un mòbil.
I és que la música del mestre Tàrrega duu camí de convertir-se en la més escoltada en la sala Iturbi ("A") de la història del Palau.

El darrer cas al que vaig assistir va ser el passat dimecres amb l'orquestra de Cincinnati com a protagonistes. Van tocar tot el repertori de forma esplèndida, tant que el públic va fer que interpretaren dues peces fora de programa. En un dels moments finals, dels més delicats, del Vals Trist de Sibelius, el públic va haver de "sofrir" la música del mestre Tàrrega.

Un cas que em va afectar personalment, perquè jo mateixa estava dalt de l'escenari, va ser fa uns 10 anys: En un petit intermedi entre moviments de la mateixa peça, sona el començament del famós Rondó alla turca, de Mozart. El públic mira sorprès el programa "s'han saltat dues peces? No, és que a l'alcalde li ha sonat el mòbil." I és que la peça de Mozart estava en programa per sonar uns minuts més tard.

El cas que es va fer més famós dels que he tingut el "gust" d'assistir va ser a principis d'aquest mateix any: Les Musiciens du Louvre a l'escenari tocant el segon moviment (lent) d'una simfonia de Haydn. Just en un moment de pausa entre frases comença a sonar un mòbil. El director no dóna l'entrada a l'orquestra i espera que l'espectadora que està sentada en una de les primeres fileres del cor tinga a bé apagar el seu mòbil. Va ser un cas que va tindre repercussió en premsa i va ser difós per diversos mitjans a Internet.

Personalment done fe que a través de la megafonia del Palau s'avisa que cal desconnectar els mòbils. Aleshores per què la gent no ho fa? Si l'usuari del mòbil no sap desconnectar-li l'altaveu, que no el duga a un concert. Si el que passa és que no és capaç de recordar que ha d'apagar el mòbil, millor que es deixe a ell mateix a casa.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Jo recorde un cas no tan dramàtic quan, en la "cerimònia" de certa boda, en un moment casualment oportú, va sonar la moixaranga.

ximo ha dit...

Òstres, no recordava eixe cas.
Va ser curiós: just després de llegir una poesia