dimecres, 23 d’abril del 2008

No tot són músics en la música

Si hi ha una cosa important en la història de la humanitat, és el propi començament de la història amb la invenció de l'escriptura.

Si hi ha una cosa important en la història de la música, és la invenció de l'escriptura musical. Què seria de les bandes de música, colles de dolçainers, orquestres, etc... sense la música escrita, sense els seus arxius musicals??
Són molt importants els músics, el director (si n'hi ha), però cap d'ells tindria feina sense la música escrita.

En una aula de música d'una escola de música, en classe de llenguatge o d'instrument, el material escrit es fa poc més que indispensable. El que és una gran llàstima és que aquest material ha sigut i segueix sent molt car, sobretot per les butxaques dels estudiants de música. En aquest sentit, les noves tecnologies poden realitzar una tasca molt bona i important per acostar la música escrita al seu públic natural: el músic.

En eixe sentit, a mesura que la Internet va introduint-se en la societat (i que van caducant els drets d'autor, encara que d'eixe tema ja parlaré en un altre moment) va publicant-se a la xarxa més i més material.
Ací van alguns enllaços:
  • Free Scores: És un enorme portal de partitures gratis. Qualsevol que tinga una partitura en format electrònic de domini públic pot publicar-la en aquesta web.
  • Jay Litchmann: La seva web a la Universitat de Hartford. Allà publica arranjaments, composicions, adaptacions i transcripcions realitzades per ell mateixa per instruments de metall i que posa a disposició de tots els navegants.
  • Quintet de Metalls Al Vent: Ferran Ferrando, en la web del seu grup de cambra publica alguns dels seus arranjaments fets per a aquesta agrupació. També alguna composició original curiosa, com Tubòfil, per tubòfon de goteig en FA i quartet de metalls.