divendres, 25 d’abril del 2008

Lilypond: l'editor de partitures

Segur que molts dels lectors coneixen diversos editors de partitures. Alguns d'ells són Finale (600$), Sibelius (563€), Encore (400$)... N'hi ha d'altres que són gratuïts, fins i tot desenvolupats per les mateixes empreses que fan els productes comercials, però es tracta de versions molt reduïdes dels programes originals.
Es pot trobar una llista prou completa a la viquipèdia en anglès.

Entre els editors no-comercials destaca un per damunt de tots: Lilypond.

Lilypond és un sistema de preparació de partitures automàtic. Pot sonar complicat però el seu funcionament és molt senzill. L'únic que cal indicar al programa són les notes de què consta la partitura. Aleshores, Lilypond s'encarrega d'arranjar-ho en un full de la millor manera possible, generant una partitura clara, fàcil de llegir i agradable per la vista d'un músic.

El millor de tot és que l'usuari no es preocupa en cap moment de com va a ser l'aspecte visual de la partitura, excepte en cassos especials, ja que aquesta serà sense dubte immillorable.

Per indicar les notes de la partitura s'usen els noms de notes danesos: a per la, b per si... aes per la bemoll i ais per la sostingut.
El sistema posa les línies divisòries automàticament, si volem. També pot transportar, enharmonitzar, canviar de clau, canviar de compàs, etc... sempre que vulguem.

Una característica molt interessant és la possibilitat d'amagar quasi qualsevol element de la partitura: pliques, caps de nota, línies divisòries, indicacions de compàs, etc... de forma que no siguen visibles al imprimir-ho. Això resulta molt útil a l'hora de crear exercicis de classe.

Una funció útil és la de generar petits arxius gràfics en format "jpg" o "png", útils per "apegar-los" en un document de qualsevol processador de textos. Amb altres editors, com finale, l'única opció és passar per la tecla "Imprimir Pantalla", amb la conseqüent pèrdua de qualitat.

El gran inconvenient que presenta és que no és tan intuïtiu com altres editors gràfics i per tant, la corba d'aprenentatge és molt més pronunciada. Això sí, una vegada es superen les primeres dificultats, la resta esdevé molt fàcil.

Un altre problema se'ns pot presentar si u no està acostumat a llegir en anglès, ja que la major part de la documentació està sols en aquest idioma.

Per saber més i obtenir més informació sobre aquest sistema, es pot visitar la plana web de Lilypond i la seva plana de documentació.
Com a ajuda al principiant, tenen un tutorial en què descriuen els primers passos per començar a usar el sistema.

ACTUALITZACIÓ: Mutopia és un projecte d'alguna manera relacionat amb Lilypond. Allà hom publica partitures de domini públic, osiga, que hagen superat la línia de Mickey Mouse.